Geschiedenis van Reiki, overeenkomsten met het Christendom, chakra uitleg en mijn reis hiernaartoe.

Gepubliceerd op 19 april 2025 om 18:39

 

Reiki behandelingen en onze chakra's zijn nauw verbonden met de oude tradities en filosofieën die gericht zijn op het herstellen van balans en energie in lichaam en geest. Reiki, wat "universele levensenergie" betekent, vindt zijn oorsprong in Japan en werd ontwikkeld door Mikao Usui in het begin van de 20e eeuw. Het is een vorm van energieheling waarbij helende energie door de handen van de beoefenaar wordt doorgegeven om blokkades op te heffen en het natuurlijke herstelproces te ondersteunen. Chakra's daarentegen zijn concepten uit de Indiase filosofie en yoga. Het woord "chakra" betekent "wiel" of "schijf", en deze energiecentra worden gezien als draaiende wielen die levensenergie door ons lichaam laten stromen. Er zijn zeven hoofdchakra's die langs de ruggengraat zijn uitgelijnd, elk verantwoordelijk voor specifieke fysieke, emotionele en spirituele aspecten. Van de wortelchakra tot de kruinchakra, elk centrum speelt een cruciale rol bij het in balans houden van onze energie en welzijn. Wanneer Reiki wordt gecombineerd met het werken met de chakra's, kan dit helpen om blokkades in deze energiepunten los te maken en de natuurlijke stroom van energie in het lichaam te herstellen. Het begrijpen van de geschiedenis en werking van Reiki en de zeven chakra's kan een waardevolle stap zijn richting een meer gebalanceerd en harmonisch leven. Voor mij persoonlijk heeft het eindelijk de rust gebracht die ik als jong kind wel vaak kon ervaren,maar eenmaal in de puberteit waarin de wereld groter werd steeds drukker, meer sociale verwachtingen, en ik daardoor minder tot geen rust kon vinden. Aan de andere kant wat hou ik van lachen, een drankje op zijn tijd en de tijd te vergeten omdat het zo fijn is met fijne mensen, jezelf zijn en de drukte en verplichtingen van alledag vergeten. In de volwassenen leeftijd werd het zeker met de organisatie van een gezin, een uitdaging. Wat werd ik daar regelmatig druk of onzeker van, juist terwijl ik alles goed wil doen. Ik vond geen rust meer om te lezen, tv kijken, een spel te doen alleen maar in praten (verwerken) en in het in contact met anderen dacht ik.

Ik voelde na een lange zoektocht een roeping die wellicht al in mijn kleutertijd en later toch steeds vaker tot uiting kwam. Recenter toen ik een paar keer Reiki mocht ontvangen. Dit voelde nu echt als "mijn pad" en wat wil ik graag ook op deze manier mensen in hun kracht en balans laten komen! Ik mediteer dagelijks, ga graag wekelijks naar yogales of ben met inwijdingen bezig. Mijn zingeving is op een heel ander niveau gekomen. Ik lees graag weer en zoals voorheen. De rust vinden in soms als mijn gezin er even niet is, in het alleen zijn, iets wat mij niet meer lukte. Minder onrust, minder op zoek naar wat? Ik weet beter waar ik voor zelf voor sta en durf dit vooral volledig te voelen. Geluk ervaren. Een warmte.

In de reguliere GGZ-hulp heeft schematherapie waarover je steeds meer hoort, veel overeenkomsten met energetische en spirituele energie.Ik denk dat beide werelden elkaar juist versterken, ook voor de mensen die twijfelen, erg bezig zijn met (tijdelijke) voldoening via b.v. spullen/materialisme. Een inwijding van Reiki staat voor een ander leven en totale ervaring van hoe je daarvoor in het leven stond. Dat is echt bijzonder en merkbaar. Daar ga ik voor! Om deze mooie energie die iedereen van nature heeft en de mens al had, vast te houden en te verspreiden in de wereld, want alles is energie! πŸ™πŸΌπŸ€

 

Boeddhisme en het Christendom: Overeenkomsten en Inspiratie

Boeddhisme en het Christendom lijken op het eerste gezicht twee totaal verschillende religies met unieke tradities, geschriften en geloofssystemen. Toch zijn er opmerkelijke overeenkomsten die laten zien hoe deze geloofsovertuigingen elkaar kunnen aanvullen en inspireren. Beide religies benadrukken compassie, liefde voor anderen en het streven naar innerlijke rust en harmonie. In het christendom staat de naastenliefde centraal, zoals Jezus onderwees om anderen lief te hebben zoals jezelf. In het boeddhisme wordt mededogen, vaak aangeduid als "karuna", gezien als een essentiële deugd die leidt tot verlichting. Boeddha (van oorsprong geboren als een prins met de naam Suddharta Gautama) die opgesloten zat en pas door naar buiten treden de wereld zag waarin armoede, angst was..)en later de Boeddha's die genezers eerden genoemd, zoals Jezus ook als genezer bekend staat.  Daarnaast richten beide religies zich op het overwinnen van egoïsme en het vinden van spirituele verlichting of verlossing, zij het via verschillende wegen. Hoewel de uitwerking van hun leerstellingen verschilt, weerspiegelen zowel het Boeddhisme als het Christendom de universele zoektocht van de mens naar betekenis, verbondenheid en een hoger doel. Het Boeddhisme is gebaseerd op gevoel op alles wat leeft, niet agressief zijn. Niet tegenover mensen en dieren en hulp aan anderen bieden. Het Boeddhisme richt zich op het geheel en het helen van het fysieke lichaam, maar ook op de geest en de gevoelens. Helen dient voor alle heling spiritueel te zijn. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.